vrijdag 30 maart 2012

Pearl Beach compound


Een mooie verzorgde compound voor expats met privé strand, alle faciliteiten, en mensen uit allerlei hoeken van de wereld.

Zonder twijfel de mooiste compound van Jubail (na Murjan, maar dat is weer een ander verhaal).
De compound is gelegen aan commercial port. Gewoon de kust nog iets verder naar beneden volgen en dan zie je plots een muur van 100 meter lang met helemaal op het einde de oprit met de slalom-blokken en securityhokje.


Prayer Time


In Saudi-Arabïe is het ook altijd even wennen aan het gebed die 5x daags door de straten galmt. Dan valt alle verkeer stil, sluiten de winkels, en gaan alle moslims aan het bidden. Dit is soms echt surrealistisch om te zien !

Eigenlijk is het voor hen een pauze die ze maar al te graag nemen 5x daags. Hoe zouden we zelf zijn natuurlijk ?


dinsdag 27 maart 2012

Eten in Jubail















Momenteel verblijf ik in het Intercontinental in Jubail. Dit is een mooi maar wat overprijst hotel, maar prima voor short-term omwille van de vele faciliteiten. Ze hebben er 3 restaurants: een Mexicaan, een Libanees, en een Italiaan.

Na de harde werkdag, gaan we ook meestal met de collega's iets eten in de buurt. Je hebt hier sowieso veel Amerikaanse ketens zoals:

- Applebee's

- Dunkin' Donuts

- Subway (superlekker !)

En zo zijn er nog wel een paar.

Een aanrader is om zeker 's avonds even downtown jubail in te trekken. Je vindt er tal van kleine thaise, libanese, indische, en filippijnse restaurantjes waar je voor een habbekrats lekker kan eten ! Aan dit tempo zullen de kilootjes er snel bijkomen vrees ik ....


De sfeer in downtown jubail is crowdy maar fijn, en zeker de moeite om even te bezoeken. Je kan er kuieren door de binnenstad die vol kleine winkeltjes zit vol electronica spullen, handtassen, tapijten, juwelen, enz.. Afdingen is hier zeker de regel.




vrijdag 23 maart 2012

Car rental


Een wagen huren in KSA valt prima mee.
Voor 90SAR per dag heb je een gloednieuwe Hyundai Accent met het verpakkingsplastiek er nog aan :)



Het kriebelt natuurlijk wel om met iets zwaarders te rijden. Het merendeel rijdt hier rond in zware SUV's.

Chevy Suburban
Toyota Landcruiser
Toyota Sequioa
Ford Explorer

Enz... Voor het verbruik moet je het niet laten, je tank opvullen kost je zo'n 7 euro.


Jubail Industrial City


De grootste industriezone in de wereld. Je moet het echt hebben gezien om het te geloven.

Toegang is via zwaarbewaakte checkpoints. Als bezoeker kom je daar niet zomaar binnen.

New Jubail: Fanateer area







Momenteel verblijf ik in het nieuwe gedeelte van Jubail, met name de Fanateer area. Dit is zo'n beetje de residentiële zone, met mooie villa's, een prachtige corniche, en het Karan Hotel.

Momenteel verblijf ik in het Karan. Is zeker een aanrader.




Downtown Jubail



Downtown Jubail.

In mijn ogen was het een beetje zoals Little Mumbai, maar volgens een collega zou dit een luxewijk zijn in India. Zo zie je maar hè !


Murjan Village


Hét paradepaartje in de buurt. Voor 330000 SAR/year kom je er misschien in. Wachtlijsten tot 2015.

Ter info 330000 SAR komt overeen met 65000 euro per jaar. SLIK


Jubail compounds

Gisteren wat compounds gaan bezoeken in regio Jubail. In de meeste moet een afspraak worden gemaakt, en in andere konden we gemakkelijk binnen. Enkele tips als je een compound zoekt:

Gebruik Rightcompound.com, expatriates.com, expat-blog.com om info te bekomen. Met wikimapia.org kan je de locatie zoeken en de GPS coördinaten bekomen. Aangezien de straten hier zijn opgebouwd volgens het grid-systeem is het niet zo heel moeilijk, maar adressen zoals de stationstraat 45 bestaan hier niet. Ze werken allemaal met PO boxes, en de kruisingen kan je gebruiken, zoals kruispunt road 234 en 138.

Als je de compounds bezoekt, let dan op volgende zaken:

1) Hoe makkelijk raak je binnen ? Als ze de poort meteen opendoen zonder veel te vragen: GO AWAY, het zijn slecht onderhouden compounds met geen Europeanen.

2) Telefoneer op voorhand: De ontvangst via de telefoon vertelt meteen veel over de kwaliteit. Wordt je in gebrekkig engels aangesproken, dan weet je al genoeg.

3) Zoek info op voorhand. Via expat-blog kom je al snel de meest populaire compounds te weten.

4) Website: Hebben ze een eigen website met duidelijke foto's en zonder veel schrijffouten, dan zal het wel meevallen. Nota: de foto's zijn ALTIJD veel mooier dan in het echt. Voor het zwembad gebruiken ze een telelens zodat het eruit ziet als een Olympisch bad !

5) Wachtlijsten. De meeste goede compounds zitten vol. Informeer of er iets vrijkomt, of laat je op de wachtlijst zetten. Naar het schijnt helpt het om mensen te leren kennen die reeds in deze compounds zitten, en je zo een weg naar binnen te werken. Een dikke portefeuille kan ook werken naar het schijnt.

6) Gebruik google earth: Met google earth kan je pinpoints toewijzen aan de compounds. Zo kan je snel geografisch een overzicht krijgen waar ze gelegen zijn. Met de sattelietbeelden kan je ook snel zien in welke regio ze gelegen zijn, en welke faciliteiten voorhanden zijn (tennis, pool, etc.)



To Al-khobar & Traffic


Deze namiddag met een collega even naar Al-Khobar gereden. De rit is zo'n 120 km, dus waren we een dik uurtje onderweg. Wat het Saudisch verkeer betreft: Als je je in België ergert aan het feit dat er op het 3de vak een dikkenek komt aangestoven, druk met zijn lichten knipperend...

Wel, dit heb je gemiddeld iedere 30 seconden in Saudi-Arabië. Je rijdt aan 130 op het derde vak en achter je komt een V8 aangestormd die met knipperende lichten aantoont dat hij zo snel mogelijk wil dat je opschuift. Doe je dit niet meteen, halen ze in op het 4de vak. Vierde vak ??? Ja naast het derde vak staat een gele lijn die je niet mag passeren (bij ons staan betonblokken naast het derde vak). Ze rijden dan de helft op dat extra vakje en scheren rakelings langs je voorbij.

Aan de linkerkant voorbijsteken: CHECK.
Aan de rechterkant voorbijsteken: CHECK.
Je wagen gewoon de woestijnkant inrijden omdat hij kapot is: CHECK.
Richtingaanwijzers: NIET GEBRUIKEN !!!!! Dit heeft andere bedoelingen dan in de westerse wereld.

Uiteindelijk aangekomen in Al Khobar. Is zeker het bezoeken waard. Alle grote namen in de horeca & mode business zijn hier vertegenwoordigd. Starbucks, Mcdonalds, Zara, H&M, etc...

Saudi's zitten graag met hun familie op het groene gras van de corniche, ze hebben hun mini-bbq mee, of hun picknickmand en genieten met het gezin van het zonnetje en de kinderspeeltuinen. Familie en het besteden van tijd ermee is hier zeker belangrijk.




zondag 18 maart 2012

Off to Jubail

Na weken wachten op de visums, eindelijk alles in orde gekregen !

Gisterenavond gepakt, gezakt, en afscheid genomen van de dierbaren.
Off we go....

Brussels to Abu-Dhabi (beautiful airport)
Abu-Dhabi to Dammam

Etihad Airways is zeker aan te raden. Lekker eten, vriendelijke staff, en een touchpanel aan de zetel met alle nieuwste films, muziekalbums, of een camera vooraan op het toestel waarmee je kan zien waarheen je vliegt (altijd leuk als je aan het neerstorten bent natuurlijk).

De tip om bij het verlaten van het toestel zo SNEL mogelijk naar de paspoortcontrole te lopen heeft zijn vruchten afgeworpen. Achter mij stond intussen zo'n 250man, en als je rekent dat het gemiddeld 3à4 minuten duurt eer je voorbij de paspoortcontrole bent, dan kan je rekenen hoelang je daar zo kan staan wachten. Uiteindelijk hebben ze dan zeer op het gemak een extra gate geopend zodat het toch iets sneller ging.

Mijn gate-officer was tegelijk op zijn Iphone aan het tokkelen, tegelijk naar het Soccer aan het kijken op het groot scherm (Riyadh), en tegelijk men vingerafdrukken aan het nemen. Multitasking ? Sure !