vrijdag 23 maart 2012

Jubail compounds

Gisteren wat compounds gaan bezoeken in regio Jubail. In de meeste moet een afspraak worden gemaakt, en in andere konden we gemakkelijk binnen. Enkele tips als je een compound zoekt:

Gebruik Rightcompound.com, expatriates.com, expat-blog.com om info te bekomen. Met wikimapia.org kan je de locatie zoeken en de GPS coördinaten bekomen. Aangezien de straten hier zijn opgebouwd volgens het grid-systeem is het niet zo heel moeilijk, maar adressen zoals de stationstraat 45 bestaan hier niet. Ze werken allemaal met PO boxes, en de kruisingen kan je gebruiken, zoals kruispunt road 234 en 138.

Als je de compounds bezoekt, let dan op volgende zaken:

1) Hoe makkelijk raak je binnen ? Als ze de poort meteen opendoen zonder veel te vragen: GO AWAY, het zijn slecht onderhouden compounds met geen Europeanen.

2) Telefoneer op voorhand: De ontvangst via de telefoon vertelt meteen veel over de kwaliteit. Wordt je in gebrekkig engels aangesproken, dan weet je al genoeg.

3) Zoek info op voorhand. Via expat-blog kom je al snel de meest populaire compounds te weten.

4) Website: Hebben ze een eigen website met duidelijke foto's en zonder veel schrijffouten, dan zal het wel meevallen. Nota: de foto's zijn ALTIJD veel mooier dan in het echt. Voor het zwembad gebruiken ze een telelens zodat het eruit ziet als een Olympisch bad !

5) Wachtlijsten. De meeste goede compounds zitten vol. Informeer of er iets vrijkomt, of laat je op de wachtlijst zetten. Naar het schijnt helpt het om mensen te leren kennen die reeds in deze compounds zitten, en je zo een weg naar binnen te werken. Een dikke portefeuille kan ook werken naar het schijnt.

6) Gebruik google earth: Met google earth kan je pinpoints toewijzen aan de compounds. Zo kan je snel geografisch een overzicht krijgen waar ze gelegen zijn. Met de sattelietbeelden kan je ook snel zien in welke regio ze gelegen zijn, en welke faciliteiten voorhanden zijn (tennis, pool, etc.)



5 opmerkingen:

  1. BTW; wie info over Jubail compounds wenst, stuur gerust een berichtje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Duinmannetje!
    Hoe lang zijn de wachttijden voor een huis op een goede compound met westerse bewoners? hoe zijn de voorzieningen in de buurt met betrekking tot onderwijs en vertier voor de kinderen? wij zitten nog in de ontdekkende fase, maar wil wel op tijd met de voorbereidingen beginnen!
    met vriendelijke groet,
    Danielle

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Danielle,

    Het is sowieso aan te raden de eerste maanden op hotel te verblijven. Dat geeft je meteen de kans om volop op zoek te gaan naar vrijstaande huizen op compounds. Er is in Jubail een ISG International school die het amerikaanse onderwijstype hanteert. Door de hoge kostprijzen voor onderwijs en accomodatie hangt het grotendeels af van je werkgever waar je terecht zal kunnen. De prijzen in Khobar liggen stukken lager voor compounds en je krijgt meer kwaliteit voor je geld. De slopende trip van Khobar naar Jubail op dagelijkse basis doen is natuurlijk iets anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik had al gezien dat er 5 verschillende international schools in de buurt zijn.
    De werkgever wordt naar alle waarschijnlijkheid Aramco of Sabic.
    Indien mijn man eerst gaat, is dat hotel geen probleem. Met kinderen in een hotel lijkt me geen optie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Danielle;

    Er zijn inderdaad een aantal internationale scholen. Dit zijn voornamelijk Pakistani International schools of Indian International schools. De enige voor Westerlingen in Jubail zelf is ISG Jubail. Bij bedrijven als Sabic of Aramco zal je man wel goed terecht komen. Toch best goed informeren op voorhand welk budget voorhanden is voor scholing en accomodatie. Als ik me niet vergis hanteert Sabic het bedrag van drie maandlonen als max. budget per jaar aan accomodatie. Dit kan in Jubail misschien wel tegenvallen door de erg hoge compoundprijzen. Scholing is ook normaal betaald door de werkgever en maar best ook.

    BeantwoordenVerwijderen